Zdravá výživa

Stravovanie pri chudnutí a naberaní svalov

Stravovacie návyky spojené s redukciou hmotnosti, naberaním alebo udržiavaním hmotnosti, sú nikdy nekončiacou témou v internetových diskusiách, odborných článkoch či každého, kto sa snaží pracovať na zmene svojej postavy..

Stravovanie pri redukcii hmotnosti

Hmotnosť môžete redukovať rôznymi štýlmi stravovania, ale základom je vždy dostatočný príjem esenciálnych živín.

Esenciálne živiny sú pre naše telo nevyhnutné, pretože telo ich využíva pre základné životné funkcie a ich pravidelný deficit sa odzrkadlí na našom zdravý. Rozhodujúcim faktorom je aj príjem energie nakoľko počas redukcie hmotnosti, sa snažíme energiu uloženú v zásobách spotrebovať.

Ak do nášho tela neustále prúdi energia z externého zdroja ( jedlo ), tak nebude mať potrebu siahnuť do zásob. Navyše spracovanie energie trvá určitý čas, čiže čím viac malých "snackov" počas dňa, tým viac sa naše telo sústredí na energiu z jedla a nie na tú, ktorú má uloženú v zásobách.

Určite poznáte tú neustálu chuť na sladké počas dňa. Vaše telo sa vtedy až príliš spolieha na externú energiu v dôsledku nadmerného príjmu rýchlej energie z jedla.

Tomuto prípadu sa chceme vyhnúť, obzvlášť pri redukcii.

FitFabrik - redukcia hmotnosti ci naberanie svalovUstálením hladiny krvného cukru, vhodným výberom zdrojov energie, vyváženou stravou a flexibilitou v jedálničku dokážete dostať svoje telo do pozície, kedy začne pracovať s energiou v zásobách a prebytočné kilogramy sa začnú strácať. Bielkoviny pri redukcii majú sýtiacu funkciu a zvyšujú termický efekt jedla.

Zvoliť môžete živočíšne, mliečne alebo rastlinné. Sacharidy pri redukcii používame komplexné ( ryža, zemiaky, cestovina, celozrnné pečivo... ) a vyhýbame sa rýchlym zdrojom energie. Nezabúdame na tuk. Tuk bude teraz pre naše telo obvyklým zdrojom energie, nakoľko sme sa rozhodli zredukovať prebytočnú hmotnosť.

Stravovanie pri formovaní postavy

Formovanie postavy do plaviek je začiatkom jari horúca téma. Na to aby sa nám to podarilo, potrebujeme telu dodať správne živiny, nie len chodiť do fitka a dvíhať závažie. Aby sme spevnili a vyformovali postavu potrebujeme dostatočný príjem bielkovín rovnako, ako pri budovaním svalovej hmoty. Bielkovina je v našom tele základný stavebný prvok a bez nej by nešlo splniť náš cieľ.

Často krát sa stáva, že pri snahe formovať postavu, si ľudia pletú bielkoviny so sacharidmi a ich jedálniček je naplnený samou energiou s minimálnym príjmom bielkovín a čuduj sa svete, nedarí sa im v napĺňaní ich cieľa.

Energia síce je, ale chýbajú stavebné prvky ( bielkoviny ). Bielkoviny pri formovaní postavy plnia funkciu základného stavebného prvku a zvyšujú termický efekt jedla. Sacharidy sa snažíme uprednostňovať v komplexnej forme ( ryža, zemiaky,cestovina, celozrnné pečivo ... ). Ich príjem závisí od intenzity tréningového zaťaženia, % tuku a od celkovej dennej aktivity.

FitFabrik - Začnite s premenou už dnesTuk v jedálničku má stále svoje miesto. Pri formovaní postavy prijímame dostatočné množstvo tuku, napríklad aj pre správne fungovanie hormonálnej sústavy.

Stravovanie pri udržiavaní hmotnosti

Udržiavanie hmotnosti je veľmi jednoduché. V skratke "stačí sa dostatočne najesť a držať svoj tanier vyvážený správnym množstvom živín". V praxi sa to už ťažšie realizuje a pritom je to také jednoduché. Už samotný pocit z celkového dňa vie napovedať, či je všetko s jedálničkom v poriadku alebo nie. Môžu prísť dni, kedy sa budeme cítiť plní energie a bude nás ťažké zastaviť a naopak môžu prísť dni, kedy sa ledva zdviheneme z postele. V oboch prípadoch treba adekvátne prispôsobiť jedálniček tak, aby sme správne hospodárili s energiou.Flexibilita v jedálničku počas udržiavania hmotnosti je veľmi dôležitá a v konečnom dôsledku aj veľmi potrebná nato, aby sme sa cítili dobre.

Bielkoviny pri udržiavaní hmotnosti pomáhajú kontrolovať apetít, predchádzať atrofii svalstva a pomáhajú udržovať správny chod organizmu. Sacharidy sú pre nás zdrojom energie, ale aj potrebných vitamínov, vlákniny a fitonutrientov. Pri udržiavaní hmotnosti záleží na kvalite sacharidov a na ich riadenom príjme v závislosti od dennej aktivity. Tuk v jedálničku je pre nás dlhodobejším zdrojom energie. Pomáha nám vstrebávať dôležité vitamíny a je potrebný pre správne fungovanie hormonálnej sústavy.

V prípade záujmu o konzultáciu alebo o vytvorenie individuálneho stravovacieho plánu, kontaktujte nás emailovo na info@fitfabrik.sk a my Vás nasmerujeme na jedného z našich dvoch výživových poradcov.

FitFabrik

Autor: Juraj Prekop

Mohlo by ťa zaujímať

Prihlás sa k odberu našich noviniek

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac info