Najčítanejšie články

Akú dôležitú rolu zohráva tréning stability v našom živote?

Veľa ľudí si myslí, že tréningom svojej rovnováhy nič nezmení. Opak je však pravdou. Určite sa každý z vás aspoň raz v živote korčuľoval, bicykloval či behal. Ale aby sme neboli len pri športe, povieme si aj príklady z bežného života. Chôdza na vysokých podpätkoch? Nosenie plných tašiek nákupu, či kráčanie po schodoch? Áno, toto je zopár príkladov toho, kde všade sme sa so stabilitou už stretli.

Už od malička sme s rovnováhou silno spätý. Keď sme ako malé deti učili kráčať, v škôlke hrávali gumu, či skákali na švihadlách. No časom sa naša stabilita pomaly, ale isto zhoršuje. Povieš si, že si mladý a príde to až v starobe? Musím ťa sklamať. Začína sa to prejavovať už v 30-tke. Dĺžka krokov sa skracuje, rýchlosť krokov spomaľuje a zrak nám začína slabnúť. Dnešná uponáhľaná doba, v ktorej sa väčšina ženie za úspechom, peniazmi a tým ako kto vyzerá si bohužiaľ žiada, že zabúdame na svoje zdravie. Stabilita vám síce nezaručí guľatý zadok ani tehličky na brušku. Čo vám však určite zaručí je pevné telo, jeho správne držanie a predídeniu mnohých zranení.

Čo je vlastne tá stabilita?

Stabilitu môžeme definovať, ako schopnosť udržať si určitú pozíciu alebo polohu tela a jeho časti v priestore. Tieto informácie sa spracovávajú v mozgovom kmeni, mozočku, bazálnych gangliách a v niektorých častiach kortexu. O stabilite rozhoduje poloha ťažiska. Vo fyziológii a liečebnej praxi je to veľmi významný prvok. Akákoľvek nestabilná poloha vyvolá silovú korekciu tj. aktívne svalové úsilie a príslušnú spotrebu energie. Inými slovami, ak sa vystavým akejkoľvek nestabilnej polohe (napr. na jednej nohe), moje telo začne využívať všetky možné svaly na udržanie rovnováhy.

Aké sú príznaky stability?

Strata alebo porucha rovnováhy sa odborne nazýva vestibulárny syndróm a za udržiavanie rovnováhy je zodpovedný vestibulárny aparát vnútorného ucha. Preto, ak pociťuješ závraty a stratu balansu, čoho následkom sú: migrény, bolesti hlavy, citlivosť na hluk a svetlo, zvracanie či psychické ťažkosti, je dosť možné, že strácaš stabilitu.

Ako zlepšiť stabilitu?

Správna odpoveď je cvičením. Využiť pritom môžeme kardiovaskulárny, silový alebo rehabilitačný tréning. Existuje tiež posilovací tréninig stabilizačných svalov, či tréning flexibility a relaxácie.

Takéto tréningy prebiehajú väčšinou naboso a s maximálnou koncetráciou. Najdôležitejším dôvodom prečo zaradiť tento typ tréningu je ten, že ním predchádzame rôznym zraneniam, zlepšujeme zdravie, rovnováhu a výkonnosť každého, od začiatočníkov až po profesionálnych športovcov. Balančné pomôcky vytvárajú nestabilitu, ktorá spôsobuje aktiváciu viacerých svalov.

Aké tréningové pomôcky môžeš využiť na tréning stability?

Bosu, TRX, Fitlopta, Flowin, Penový valec, Overball, Powerplate, Balančný ježko, Aquahit


Mohlo by ťa zaujímať

Prihlás sa k odberu našich noviniek

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac info