Novinky

3 základné piliere starostlivosti o svoje telo

Tvoje telo je jeden úžasný stroj. Skladá sa z miliónov komplexných podsystémov, ktoré do seba zapadajú ako kľúčik do kľúčovej dierky. Spoločne tvoria jeden obrovský funkčný systém, ktorý si vlastne ty. Tvoje telo sa s časom neustále mení a vyvíja. Fyziologicky aj mentálne. Je výnimočné v tom, že dokáže interagovať s okolitým svetom, vie sa prispôsobiť rôznym prostrediam a podmienkam. Veľakrát sa v prípade zranenia alebo zlomeniny dokáže sebestačne opraviť (prípadne mu stačí malá dopomoc zvonku) a je schopné reprodukcie.

Rovnako ako iné stroje okolo nás, aj naše telo potrebuje pre svoje fungovanie správne palivo (výživu), odpočinok (spánok) a údržbu (cvičenie). Bez týchto troch základných potrieb sa telo opotrebúva, je menej efektívne a môže sa pokaziť - inými slovami, môžeme ochorieť. Je preto dôležité porozumieť tomu, ako sa o seba starať, aby sme udržali svoje zdravie pevné a telo silné.

Mnohým ľuďom dnes chýbajú absolútne základné znalosti o fungovaní svojho tela. Čo je preň správne a čo mu naopak škodí. Ako a čím vyvažovať nedostatky. Väčšinou svoju pozornosť zbystríme až po príchode zranenia, bolestí či letmom pohľade na svoju nesymetrickú postavu v zrkadle. Až vtedy si uvedomíme, že niečo nie je v poriadku. Urgentne sa potom dožadujeme o pomoc doktora, odborníka, či lapáme po tabletkách proti bolesti.

Čo naše telo potrebuje pre správne fungovanie? A ako si vlastne udržať silné zdravie?

Jedlo a výživa

Aký čas môžeme prežiť bez jedla a vody? Nie veľmi dlho, to vie každý. Áno, potrebujeme pravidelne jesť a piť. No správne tekutiny a jedlá nie sú len otázkou prežitia. V dlhodobom horizonte je veľký rozdiel medzi požívaním správnych a nesprávnych potravín a tekutín. Naše telo, inými slovami systém, ktorý nás tvorí - je tak zložitý, že potrebuje širokú škálu živín, vitamínov, minerálov a dostatok tekutín, aby udržal svoje podsystémy funkčné a zdravé.

Sacharidy napríklad spaľujeme ako palivo, bielkoviny používame na vytváranie nových buniek a tkanív, tuky ako zdroj uloženej energie - no tam to zďaleka nekončí. Všetky makro- a mikronutrienty majú svoje nezastupiteľné miesto a vytvárajú komplex za sebou nasledujúcich chemických reakcií, ktoré tvoria životne dôležité funkcie.

FitFabrik - zdravá výživaKľúčom, je však rovnováha, udržateľnosť zdravého životného štýlu, ktorý ti bude vyhovovať a s ním spojená psychická pohoda. Extrémy môžu narušiť našu vnútornú rovnováhu a spôsobiť zdravotné, či fyziologické problémy. Napríklad príliš veľa spracovaných potravín s vysokým obsahom soli môže pôsobiť na vysoký krvný tlak, príliš veľa sladkostí (alebo tučných jedál), môže viesť k vzniku cukrovky, srdcových chorôb alebo obezity. Atď. Atď.

Výživa je jedným z kľúčových (ak nie najdôležitejších) aspektov fyzického a psychického zdravia. Edukácia je v tejto oblasti stále prislabá a obvykle sa rieši až keď sa dostaneme za hranicu neúnosného. Nesprávne stravovacie návyky zasahujú nielen nás, ale aj naše deti, pretože im ideme nesprávnym príkladom.

Na trhu výživy sa však nachádzajú zabudnutí hrdinovia, ktorých povoláme až keď staré, či nové recepty alebo diéty nezaberajú. Výživoví poradcovia. Odborníci, ktorí nielenže dokonale poznajú zloženie surovín, jedál a nápojov, ale hlavne rozumejú potrebám ľudského tela. Vedia, čoho potrebujeme najmenej, ak chceme schudnúť a naopak čoho najviac, ak chceme pribrať. Vedia, ako vybudovať silné a zdravé telo. Čo je však najlepšie, vedia ťa to všetko naučiť.

Vo FitFabrik, jedného takého hrdinu máme, našu Veroniku. Odborníčku na výživové poradenstvo, ktorá sa s tebou veľmi rada stretne, vypočuje si tvoj problém a svojími vedomosťami, spoločne, zapracujete na tvojom cieli.

V týchto dňoch si pre teba Veronika pripravuje svoj workshop, v ktorom ťa naučí čo to vlastne správna výživa je, čo ju tvorí, taktiež ako sa orientovať v dnešnej konzumnej dobe v obrovskom výbere potravín a ako by mal vyzerať správny tanier.

Pozorne sleduj našu webovú stránku, ak ťa podobné témy zaujímajú a stále ešte máš nezodpovedané otázky, nechaj si ich na náš workshop. Ukážeme ti, že tvoj nákupný košík nemusí byť plný drahých potravín, aby to fungovalo.

Spánok

Takmer každý stroj, ktorý sa okolo nás nachádza potrebuje svoj čas na vychladnutie a prípadnú opravu. Rovnako tak aj naše vlastné telá - naše orgány, svaly, obzvlášť náš mozog to vyžadujú. Mozog je pravdepodobne najkomplexnejšou časťou nášho tela a ešte len v posledných rokoch, sme sa dostali k bližšie k jeho porozumeniu. S istotou dnes vieme povedať, že pre správnu regeneráciu, myslenie, pamäť, koncentráciu a rozhodovanie, potrebuje naše telo a mozog spánok.

Počas spánku sa naše bunky, tkanivá a svaly obnovujú. Mozog, si utrieďuje a ukladá informácie prijímané z vonku. Je riadiacim centrom celého procesu. Nikto však stále presne nevie povedať, aké všetky procesy sa dejú v našom mozgu počas spánku.

FItFabrik - spánok vo FitFabrikS určitosťou však vieme, čo sa s nami deje, ak nášmu telu spánok nedoprajeme. Bez spánku sa naše fungovanie dramaticky mení. Ak niekto zostal bdelí 24 hodín bez zažmúrenia oka vie, čo sa s jeho telom dialo. Sme podráždení, máme zhoršené rozhodovanie, úsudok, vnímanie, či zhoršený zrak a sluch. A to len po 24 hodinách.

Spánok, je fundamentálnou súčasťou nášho života a jeho kvalita výrazne ovplyvňuje aj kvalitu nášho aktuálneho fungovania. Jeho vplyv na nás je gigantický.

Už dnes, ťa môžeme pozvať na pripravovaný workshop "O spánku", ktorý by sme chceli vo FitFabrik otvoriť ku koncu roka 2021.

Cvičenie

Tak ako naše telo potrebuje pre svoju regeneráciu spánok, vyžaduje taktiež pohyb - aby fungovalo čo najefektívnejšie. Cvičenie môže byť jednou z odpovedí na tvoje problémy. Len 30 až 40 minútová chôdza, trikrát týždenne pomáha obnovovať štruktúry mozgu súvisiace s kognitívnym myslením. Práve tieto štruktúry majú tendenciu pretrhávať sa najmä u starších ľudí, čím vzniká demencia a podobne.

Podľa Britskej srdcovej asociácie sa len v Británií, môže každoročne vyhnúť srdcovým problémom až 10 000 ľudí, ak by sa udržiavali v kondícií. Jedným zo spôsobov, ako sa udržať v kondícií je bicyklovanie alebo Spinning. Pravidelné bicyklovanie môže znížiť riziko vzniku srdcových chorôb až o 50%.

Spinning vo FitFabrikRovnako vystavenie sa náročným kondičným tréningom, ako je kruhový, intervalový tréning, jumping alebo náš 50/50 zlepšuje kardiorespiračnú vytrvalosť a naše pľúca.

V tele máme viac ako 600 svalov, ktoré sa podieľajú asi na 40% našej celkovej hmotnosti a je dôležité ich pravidelne precvičovať a naťahovať. Pohybom zlepšujeme odolnosť svalov a ich silu. To má vplyv na našu stabilitu, rovnováhu a koordináciu. V tomto smere je veľmi účinná Yoga alebo Pilates, ktoré podporujú flexibilitu a rozsah pohybu.

Rada na záver

Jednoducho...snaž sa správne stravovať, kvalitne spať, dostatočne sa hýbať a vyhni sa neaktivite!

Mohlo by ťa zaujímať

Prihlás sa k odberu našich noviniek

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac info