Novinky

Čo sú kalórie a ako ich najlepšie spáliť

V dnešnej dobe sa mnohí ľudia snažia žiť zdravým spôsobom života a získavať dokonalú postavu. V tejto súvislosti sa často hovorí o kalóriách a ich vplyve na telo. Čo sú kalórie a ako ich najlepšie spáliť? Odpovede na tieto otázky nájdete v nasledujúcich riadkoch.

Čo sú kalórie?

Kalórie sú jednotkou merania energie, ktorá sa uvoľňuje pri spaľovaní potravín. V potrave sa kalórie nachádzajú vo forme tuku, bielkovín a sacharidov. Každý druh potraviny obsahuje rôzne množstvo kalórií. Napríklad gram tuku obsahuje 9 kalórií, gram bielkovín alebo sacharidov obsahuje 4 kalórie.

Ako fungujú kalórie v tele?

V tele sa kalórie využívajú ako palivo pre fungovanie orgánov a svalov. Ak prichádza do tela viac kalórií, ako sa využije, prebytok sa ukladá vo forme tukových zásob. Naopak, ak sa v tele dostáva menej kalórií, ako sa spotrebúva, organizmus začne ťažiť z tukových zásob, aby mohol pokračovať v svojej činnosti.

Kvalitné kalórie vs nekvalitné kalórie?

Pri hovorení o kalóriách je dôležité si uvedomiť, že nie všetky kalórie sú rovnaké. Niektoré potraviny obsahujú kvalitné kalórie, ktoré sú prospešné pre zdravie, zatiaľ čo iné potraviny obsahujú nekvalitné kalórie, ktoré môžu byť škodlivé pre zdravie.

Kvalitné kalórie pochádzajú z potravín, ktoré obsahujú živiny, ktoré naše telo potrebuje na normálne fungovanie. Patria sem celozrnné potraviny, ovocie, zelenina, orechy, semiačka a tzv. chudé bielkoviny, ako je kuracie mäso, ryby a fazuľa. Tieto potraviny obsahujú vlákninu, vitamíny, minerály a ďalšie prospešné živiny, ktoré pomáhajú udržiavať zdravie a podporujú chudnutie.

Nekvalitné kalórie pochádzajú z potravín, ktoré obsahujú veľa pridanej soli, cukru a tukov, ale málo alebo žiadne prospešné živiny. Patria sem rýchle občerstvenie, sladké nápoje, sladkosti, čipsy a iné potraviny s vysokým obsahom kalórií a nízkym obsahom živín. Tieto potraviny môžu viesť k zvýšeniu hmotnosti a môžu zvyšovať riziko mnohých ochorení, ako je cukrovka, vysoký krvný tlak a srdcové ochorenia.

Ak chcete zlepšiť svoje zdravie a udržať si zdravú hmotnosť, je dôležité sa sústrediť na konzumáciu kvalitných kalórií. Zahrnutie viac celozrnných potravín, ovocia, zeleniny, orechov a chudých bielkovín do svojej stravy môže pomôcť zvýšiť množstvo kvalitných kalórií, ktoré konzumujete. Zníženie spotreby nekvalitných kalórií, ako sú sladké nápoje, sladkosti a rýchle občerstvenie, môže tiež pomôcť zlepšiť vaše zdravie a podporiť chudnutie.

Ako najlepšie spáliť kalórie?

FitFabrik - pripravte sa s nami na letnú sezónuSpálenie kalórií závisí od mnohých faktorov, ako je vek, pohlavie, genetika, fyzická aktivita a strava. Existuje niekoľko spôsobov, ako zvýšiť spaľovanie kalórií:

  1. Kardio cvičenia

Kardio cvičenia, ako je beh, chôdza, plávanie alebo cyklistika, zvyšuje srdcovú frekvenciu a vytvárajú tlak na naše pľúca. To vedie k zvýšeniu množstva kalórií, ktoré telo spaľuje počas cvičenia a aj po ňom.

  1. Silové cvičenie

Silové cvičenie, ako je zdvíhanie závaží alebo používanie vlastného tela na cvičenie, pomáha budovať svaly. Svaly spotrebúvajú viac kalórií ako tuk a pomáhajú tak udržiavať rýchlejšie spaľovanie kalórií aj v pokoji.

S našou neobmedzenou permanentkou máte u nás vo FitFabrik prístup do celého fitness centra kedykoľvek, na akokoľvek dlho. Vďaka veľkému priestoru si u nás môžete vytvoriť skvelý silový alebo silovo-kondičný tréning. V prípade, že potrebujete pomôcť s vytvorením tréningového plánu, kľudne kontaktujte nášho šéftrénera na sobota@fitfabrik.sk, ktorý Vám odporučí ideálneho trénera.

  1. Intervalové cvičenie (HIIT)

Intervalové cvičenia je intenzívna forma tréningu, ktorá kombinuje krátke obdobia vysoko intenzívneho cvičenia s obdobiami nižšej intenzity alebo odpočinku. Skupinové cvičenia sú ideálnou voľbou pre rýchle spálenie kalórii. Vybrať si môžete spomedzi HIIT, Intervalového tréningu, Spinningu, Jumpingu či Kruhových tréningov, kde sa používajú už aj váhy.

Dovedna nájdete u nás až 12 skupinových cvičení, ku ktorým máte s našou mesačnou permanentkou neobmedzený prístup.

Mohlo by ťa zaujímať

Prihlás sa k odberu našich noviniek

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac info