Novinky

Prečo by mali ženy zaradiť kardio do svojho tréningového plánu?

Poďme si na začiatok povedať a vysvetliť čo vlastne to kardio je. Povedzme, že je to druh tréningu pri ktorom dochádza k rovnomernému zahrievaniu tela rýchlim pohybom. Jednoducho povedané, malo by vám byť teplo a zároveň by ste mali mať aj zrýchlený tep. Môže to byť intenzívna chôdza, ľahký beh, plávanie, kolieskové korčule či intervalový alebo HIIT tréning u nás vo FitFabriku. Možností je veľa a výhodou tohto cvičenia je, že je vhodné v podstate pre každého. 

Prečo je kardio tréning vhodný pre ženy?

  1. Zlepšuje kardiovaskulárny systém: mnoho žien po dovŕšení 60teho roka života začína pociťovať problémy so srdcom. Cvičenie posilňuje srdce a pomáha mu účinnejšie pumpovať krv do tela. Aj tu je však potrebné pripomenúť, že sa najskôr treba poradiť so svojim lekárom. Intenzita cvičenia by mala byť preto nastavená individuálne. Kardiovaskulárne cvičenie pomáha znížiť krvný tlak a udržovať tepny čisté tým, že zvyšuje hladinu “dobrého” cholesterolu-lipoproteínov s vysokou hustotou (HDL) a znižuje hladinu “zlého” cholesterolu-lipoproteinov s nízkou hustotou (LDL) v krvi. 

  2. Pomáha regulovať krvný cukor: kardio tréningy pomáhajú regulovať hladinu inzulínu, znižovať krvný cukor. V štúdii na ženách trpiacich cukrovkou 2.typu však vedci zistili, že tieto účinky majú všetky typy tréningu. 

  3. Zmierňuje príznaky astmy.

  4. Posilňuje imunitný systém: vedci z Pensylvanskej štátnej univerzity skúmali vplyv cvičenia aktívnych a sedavych žien na ich imunitný systém. Jedna skupina cvičila 30 minút na bežiacom páse, druhá skupina cvičila 30 sekúnd a posledná skupina necvičila vôbec. Všetkým ženám bola odobratá krv pred aj po začatí cvičenia. Výsledky ukázali, že pravidelný kardio tréning strednej intenzity zvyšuje určité protilátky v krvi nazývané imunoglobuliny, ktoré pomáhajú posilovať imunitný systém. Sedavá skupina žien nezaznamenala žiadne zlepšené funkcie imunitného systému a ich hladina kortizolu bola omnoho vyššia než v aktívnej skupine.

  5. Zlepšuje výkon mozgu: vedeli ste, že mozog začne strácať tkanivo po dosiahnutí 30teho roka života? Kardio cvičenie môže spomaliť stratu mozgového tkaniva a zlepšiť kognitívne výkony. 

  6. Zlepšuje náladu: a tu sa dostávame ku jednému z najväčších problémov žien. Ako som už písala aj vo viacerých mojich článkoch, ženské telo samo o sebe je najzložitejší systém, ktorý doposiaľ nepochopil ešte nikto. Od ženského cyklu sa odvíja takmer všetko, čo sa v jej živote deje. Jeden z najlepších spôsobov, ako sa žena môže vyrovnávať alebo dokonca aj úplne predísť všetkým zlým náladám je kardio cvičenie. Doslova si vypotí všetkú zlú náladu z tela von.

    FitFabrik - Začnite s premenou už dnes

    V dnešnej dobe sa stretávame s dievčatami a ženami, ktoré prídu do fitka a cvičia len s ťažkými váhami. Progres je síce veľmi dobre viditeľný, no cvičenie len s váhami nestačí. Je ťažké vysvetliť dievčatám, ktoré sú pohltené sociálnymi sieťami, že treba zaraďovať aj iný typ tréningu pre ich zdravie. Je úžasné koľko toho môžme vyskúšať a je škoda toho nevyužiť. Zaraďte do svojich silových treningov aj sem-tam zmenu, choďte si zabehať, zaplávať, porollujte sa, vystrečujte, vyskúšajte HIITko či intervaly. Možností máte naozaj veľa a telo sa vám odvďačí.

FitFabrik

Autor: Nika Digáňová

Mohlo by ťa zaujímať

Prihlás sa k odberu našich noviniek

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac info