Najčítanejšie články

7 neoceniteľných výhod skupinových cvičení

Skupinové cvičenie zažil snáď už každý. Ak si v škole na telesnej výchove hrala volejbal, hádzanú alebo vybíjanú – zažila si skupinové cvičenie. Ak stále chodíš s partiou hrávať futbal alebo iný kolektívny šport, vieš aké to je športovať v skupine.

Určite si teda spomenieš na ten pocit uvoľnenej atmosféry, ktorú zažiješ jedine v spoločnosti ďalších. Na momenty, keď niekoho napadne niečo vtipné a o zábavu je hneď postarané. Na chvíle, keď spoločne ťaháte za jeden povraz a zapálenie jedného, ťa inšpiruje vydať zo seba ešte viac. To, sú tie najväčšie dary cvičenia v skupine.

Čím sme však starší, tým viac sa osamostatňujeme a okruh našich priateľov, s ktorými trávime čas alebo športujeme, sa zmenšuje. Väčšinou sa každý zameriava na svoj unikátny cieľ – schudnúť z takej alebo onakej partie, či nabrať na sile, kondícií alebo svaloch. Niekoho baví bicykel, behanie, turistika, či kondičný alebo silový tréning.

Čím viac sme si zvykli na individuálny prístup k športu, pohybu alebo celkovo k životu, tým viac je pre nás nepredstaviteľnejšie začať športovať v skupine. Odrádzajú nás obavy, že tam nebudeme nikoho poznať, že sa budú na nás ľudia zvláštne pozerať alebo že nebudeme vedieť to, čo tam cvičia. Často krát sú to práve tieto predsudky, pre ktoré nevyjdeme ani von z dverí a je to práve tento nespoločenský (anti-social) štýl života, ktorý vytvára bariéry medzi ľuďmi v spoločnosti.

Tento článok by mal napraviť tvoju mienku a odstrániť predsudky k takémuto štýlu športovania, pretože výhod cvičenia v skupine je nespočetne veľa a zároveň majú zásadný vplyv aj na kvalitu tvojho psychického zdravia.

Čo vlastne znamená skupinové cvičenie?

FitFabrik - Výhody skupinových cvičení - Thai-box pre ženy Základom skupinového cvičenia je skupina ľudí, ktorá vykonáva spoločnú športovú aktivitu. Môže ísť o akýkoľvek druh športu, od volejbalu, futbalu, turistiky, až v prípade nášho fitness centra, po Intervalový tréning, Spinning, Yogu alebo Thai-Box.

Dokopy u nás nájdeš 13 skupinových cvičení a ku všetkým máš prístup cez našu jedinú permanentku, s ktorou môžeš cvičiť aj v celom našom fitku.

Výhody skupinového cvičenia podľa vedeckej štúdie

Štúdia, na ktorú odkazujeme bola publikovaná v časopise The Journal of the American Osteopathic Association v roku 2017. 12-týždňového programu sa zúčastnilo 69 študentov, ktorí boli rozdelení na 3 skupiny. Prvá skupina navštevovala výlučne skupinové cvičenia, druhá skupina cvičila vždy samostatne (poprípade so sparing partnerom) a tretia skupina nevykonávala žiadnu fyzickú aktivitu.

Účastníci každé 4 týždne absolvovali prieskum, kde sa hodnotili 3 hlavné kategórie: psychické, fyzické a emočné zdravie.

Po 12-tich týždňoch výsledky ukázali, že skupina študentov, ktorí cvičili na skupinových cvičeniach urobili značný progres. Vo všetkých 3 oblastiach zaznamenali nárast: psychické zdravie +12,6%, fyzické zdravie +24,8%, emočné zdravie +26%, hladina stresu -26,2%.

FitFabrik - Výhody skupinových cvičení podľa vedeckej štúdie

Skupina, ktorá cvičila individuálne (poprípade so sparing partnerom), nedosiahla žiadny signifikantný progres, ani po fyzickej, ani po emočnej stránke. Len čo sa týka psychického zdravia, progres narástol o 11%.

Tretia skupina nezaznamenala žiadne zmeny oproti pôvodným hodnotám.

Samozrejme výsledky tejto štúdie nemusíme brať ako dogmu, podľa ktorej sa teraz treba riadiť, no tieto čísla nám potvrdzujú to, čo už dávno vieme. Ak cvičíme v skupine, prirodzene nás bude skupinové zapálenie tlačiť dopredu, čo sa odzrkadlí aj v našich výkonoch a teda po fyzickej stránke. Takýto štýl cvičenia pôsobí aj ako psycho hygiena, pretože sa môžeme vyventilovať a načerpať dobrú náladu od ostatných.

V neposlednom rade nám tieto čísla potvrdzujú, aké dôležité je vôbec cvičenie a pohyb, pre naše psychické zdravie.

Sociálne benefity skupinových cvičení

Cvičenie nemusí byť sólo záležitosť, v skupine je to väčšia zábava! A toto sú dôvody prečo:

1. Spoznáš nových ľudí, ktorí sa neskôr môžu stať tvojimi priateľmi

Ako sme spomínali vyššie, čím sme starší, tým sa okruh našich priateľov a známych zmenšuje. Niektorý odcestujú, druhý si zakladajú svoje vlastné rodiny. Každý sa tak povediac, vyberá svojou vlastnou cestou a pokiaľ už nie sme na škole a v prípade, že odrátame naše zamestnanie, nie je veľa miest, kde môžeme spoznať nových ľudí.

Veľkou výhodou je, že ak ťa zaujíma určitý typ cvičenia, napríklad Spinning – nájdeš tam ľudí, ktorí prejavujú rovnaký záujem o toto cvičenie, ako ty. A to je to úžasné, pretože môžeš stráviť čas s ľuďmi, s ktorými máš niečo spoločné. V takomto prostredí, je veľmi ľahké si vybudovať priateľstvo.

FitFabrik - Výhody skupinových cvičení - kruhový tréning

2. Zapadneš v dave

Veľkou prekážkou pred návštevou fitka, býva často obava z niečoho nového, nepoznaného. Zvierajú nás myšlienky, ako sa na nás ostatní budú pozerať a ako naše cvičenie bude vyzerať. V prípade, že nemáš žiadne skúsenosti s cvičením, odporúčame prečítať si náš článok „Prečo je vhodné cvičiť s osobným trénerom“ a možno je to práve tá správna cesta pre teba, ako si na začiatku vybudovať svoj prvý vzťah. Akonáhle ti tréner pomôže po fyzickej stránke, zlepší sa aj tvoja sebadôvera a budovanie vzťahov bude pre teba maličkosť.

Každopádne, podobné obavy nie sú na mieste a pokojne ich zahoď za hlavu. FitFabrik je miesto, ktoré navštevujú malí, veľkí, deti aj staršie ročníky. Milujeme tú pestrosť našich klientov, pretože to vytvára dynamiku, akú málokde zažiješ. Sme si istí, že rýchlo zapadneš do kolektívu.

Práve kolektív skupinového cvičenia je príležitosť, kde môžeš zapadnúť, pokiaľ sú stále v tebe nejaké pochybnosti. Predsa len, v skupine sa často krát cítime bezpečnejšie. Takže, čakáme ťa :-)

Mentálne benefity skupinových cvičení

Športová aktivita neprospieva len nášmu telu, ale aj našej mysli. Nasledujúce body vysvetľujú, ako vplýva skupinové cvičenie na naše mentálne zdravie.

3. Skupinové cvičenie pomáha redukovať stres

Stresu sa v dnešnej dobe málokto vyhne. V malom, či vo väčšom množstve ho pozná každý, no málokto vie, ako sa ho efektívne zbaviť. Správne, je to fyzická aktivita. Pri nej, sa do nášho tela vyplavujú endorfíny, hormóny šťastia a serotonín, hormón dobrej nálady.

Je na nezaplatenie odchádzať z fitka po náročnom, no úspešne zvládnutom cvičení.

4. Skupinové cvičenia ťa motivujú prekonať sa

Nie vždy máš náladu na cvičenie, obzvlášť v skorých ranných hodinách alebo po náročnom dni v práci. Vtedy je veľmi ľahké povedať si „pôjdem večer“ alebo „pôjdem na budúce“. Občasné vyloženie nôh a vynechanie cvičenia je zanedbateľné, no keď sa z toho stane rutina občasného zájdenia do fitka, môže to viesť k opačnému efektu, ako je tvoj cieľ.

Skupinové cvičenia sú výbornou poistkou v takýchto situáciách. Vo FitFabrik máme 13 skupinových cvičení, ktoré prebiehajú každý týždeň, väčšinou v rovnakých časoch. Používame rezervačný systém, cez ktorý sa môžeš prihlásiť na skupinovky, takže si môžeš vytvoriť svoj pravidelný harmonogram cvičenia a zároveň vytvorená rezervácia, ťa „prinúti“ prísť na samotné cvičenie.

Ako náhle sa už nachádzaš na cvičení, garantujeme ti, že tvoje okolie a náš lektor ťa motivujú vydať zo seba, čo najviac.

FitFabrik - Výhody skupinových cvičení - Intervalový tréning

5. Cvičenie v skupine ti zlepší sebadôveru

Na jednej strane je to strach z nového prostredia, ktorý však rýchlo opadne pretože zistíš, že do FitFabrik chodia rovnakí ľudia, ako ty. Na strane druhej je to obava, že nebudeš vládať so skúsenejšími, čo je úplne v poriadku. Musíš si uvedomiť, že každý sme si tým prešli. Každý sme mali svoje začiatky, svoje obavy a svoje pochybnosti.

Často krát je to takáto obava, ktorá nám bráni začať cvičiť. Paradoxom je, že je to práve fitness komunita, ktorá úplne rozumie, čím všetkým si prechádzaš. Všetci máme spoločné začiatky, preto si navzájom pomáhame pri dosahovaní svojich cieľov.

Na začiatku ti možno príde trápne, že nevládzeš, že zdvíhaš menej, no s odstupom času začneš na sebe vidieť zmeny, ktoré sa odzrkadlia v sile, rýchlosti, kondícií a nakoniec aj v postave. Uvedomíš si, že to boli práve tie chvíle zoznamovania sa, učenia sa a zlepšovania sa, ktoré sú tie najpamätnejšie. Zistíš, že všetky tie pochybnosti, sa udiali len v tvojej hlave.

Sebadôvera a istota, ktorú získaš pri cvičení, sa odzrkadlí aj v tvojom bežnom živote.

Fyzické benefity skupinových cvičení

6. Cvičením sa zlepší tvoja fyzickú zdatnosť

Všetci vieme, že cvičenie alebo pohyb celkovo, je dôležité pokiaľ sa snažíme zostať štíhly, pokiaľ chceme schudnúť, nabrať svaly alebo jednoducho zostať fit. Kľúčovými prvkami cvičenia je pravidelnosť a pestrosť.

Skupinové cvičenia, najmä tie vo FitFabrik sú o rôznorodosti. Nájdeš u nás množstvo možností, ako sa začať hýbať a veľký výber, z ktorého si iste vyberieš svoje obľúbené. Môžeš si tak vytvoriť svoj vlastný harmonogram obľúbených cvičení na celý týždeň.

Akonáhle si nájdeš štýl cvičenia, ktorý si budeš užívať, prestaneš cvičenie vnímať ako povinnosť a rýchlo sa z neho stane životný štýl.

FitFabrik - Výhody skupinových cvičení - Strečing

Pri takomto štýle cvičenia len ťažko zažiješ stagnáciu. Aj keď budeš na pokraji svojich síl, náš lektor a celá skupina ťa zakaždým budú tlačiť dopredu, k čo najlepším výkonom. Nemusíš sa báť, že by ťa niekto nútil vydať zo seba viac, ako dokážeš – je to psychológia skupiny, ktorá ťa bude tlačiť vystúpiť zo svojej komfortnej zóny.

Po čase na sebe uvidíš, že vládzeš, že zdvihneš, že dobehneš viac. Zistíš, že tvoja postava je iná, nová.

6. Záver

Skupinové cvičenia sú jednoducho zábava. Popri náročných cvičeniach, ako Intervalový, Kruhový tréning alebo Spinning, kde spáliš stovky kalórií, ide hlavne o atmosféru a načerpanie pozitívnej energie. Je to proste o tom, byť v spoločnosti ľudí, ktorých baví to isté, čo teba. Je to o tom, prísť na iné myšlienky a na vybombovanú hudbu cvičiť svoje obľúbené cvičenia.

Vo FitFabrik máme 13 skupinových cvičení a na všetkých ťa radi uvidíme.

Autor: FitFabrik

Mohlo by ťa zaujímať

Prihlás sa k odberu našich noviniek

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac info