Dýchanie

Dýchaš nosom alebo ústami?

Človek sa v priemere za jeden deň nadýchne cca 22-tisíckrát. Často nad touto automatickou činnosťou ani neuvažujeme. Dýchanie ovplyvňuje takmer všetko v našom organizme: stav nervovej sústavy, či sme pokojný alebo naopak nabudený, kvalitu nášho spánku, rýchlosť regenerácie, oddialenie/nástup únavy, tak isto aj náš srdcovocievny systém, okysličenie organizmu, koncentráciu počas dňa, zdravie nášho chrupu, tvar sánky a čeľuste, dokonca aj držanie nášho tela (postúru).

Ak chceme byť zdravý, podávať kvalitný výkon či už fyzicky alebo mentálne, je dôležité aby sme čo najviac dýchali nosom nielen počas dňa, ale aj v noci. NOS JE NA DÝCHANIE, ÚSTA NA JEDENIE. Nos nám filtruje vdychovaný vzduch od nečistôt, zohrieva ho na úroveň telesnej teploty a pomocou sliznice ho zvlhčuje.

Ústa nám bohužiaľ nepomáhajú upraviť vzduch, ktorý vdychujeme a tak hrozí, že sa môžu do nášho organizmu dostať rôzne patogény, môžu sa nám kaziť zuby a tak isto dýchaním cez ústa sa naše telo dehydruje, pretože stráca o 40% viac vody.

Dýchanie nosom je pomalšie, jemnejšie a hlbšie, čo v konečnom dôsledku pozitívne ovplyvňuje biochémiu nášho vnútorného prostredia. Ak dýchame jemne, pomaly a hlboko, oxid uhličitý nám zabezpečí lepšiu distribúciu kyslíka z krvi do pracujúcich svalov. Tento jav sa nazýva Böhrov efekt.

Naopak ak dýchame chaoticky, prudko a ústami, vydychujeme veľké množstvo oxidu uhličitého a sami sa tak pripravujeme o množstvo benefitov, ktoré nám tento dôležitý dýchací plyn ponúka. Okrem toho, že nám reguluje pH krvi, spúšťa uvoľnenie kyslíka z krvi do tkanív, je aj vazodilatant (rozťahuje cievy).

V prínosových dutinách sa nám prirodzene tvorí ďalší dôležitý plyn - oxid dusnatý (NO). Ak dýchame nosom, využívame tento plyn, ktorý tak isto pôsobí ako rozťahovač ciev (vazodilatant), zlepšuje trávenie, bojuje proti infekciám, vírusom, parazitom a má protizápalové účinky.

Predpokladám, že ani ty si si dodnes neuvedomoval/a jemnosť a tempo svojho dýchania. Uvedomuješ si počas dňa či dýchaš plytko do hrudníka alebo hlboko do bránice?

Záver

Po prečítaní tohto príspevku už však máš informácie o tom, čo všetko dýchanie ovplyvňuje. Mať informáciu je jedna vec, ale aplikácia do praxe je oveľa dôležitejšia.

Na začiatok bude stačiť, keď budeš pozorovať samého seba (svoje dýchanie) pri bežných denných aktivitách ako sú napr. prechádzka so psom, chôdza po schodoch, jazda na bicykli, tréning, atď. Možno sa prichytíš pri tom, že zbytočne dýchaš ústami. Zo začiatku bude takých situácii možno viac a časom sa stane dýchanie nosom pre teba automatické a nebudeš ani nad tým rozmýšľať. Tvoje telo sa ti určite poďakuje nie len z fyzického, ale aj z psychického hľadiska!


Autor: Mgr. Martin Sobota

Mohlo by ťa zaujímať

Prihlás sa k odberu našich noviniek

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac info