Zdravá výživa

6 tipov k zdravému chudnutiu

Pri slove „chudnutie“ sa mnohým ženám zatočí hlava a mnohí muži len ľahostajne mávnu rukou. Tento pojem je častokrát v ženských mysliach spájaný s perfektnou postavou, ktorá vyzerá dobre v plavkách a nemá problém si zapnúť aj šaty zo stužkovej. Takýto obraz „ideálu“ je však náhle striedaný úzkosťou, pretože si uvedomíme, že tie časy sú už preč a niečo také je v tejto chvíli nereálne. Do toho sa v našej mysli zrodí tretia triumfálna myšlienka  - opýtať sa kamaráta Googla „ako schudnúť jednoducho a rýchlo“ – najlepšie za 10 dní.

V sekunde sme zaplavení návrhmi na efektívne diéty, kúry, detoxy či najúčinnejšie tabletky na chudnutie až z amazonského dažďového pralesa. Kto by neodolal? Veď predsa, je to rýchle a sľubujú, že aj najúčinnejšie. Ani sa nenazdáme a slovný zvrat „najrýchlejšie a najúčinnejšie“ nás prinútil študovať si prvé riadky tohto zázračného receptu. Po pár sekundách s hnevom preskakujeme k chladničke a s obrovskou motiváciou chudnúť, vyhadzujeme polovicu obsahu do koša, ako keby to bol rádioaktívny odpad. V hlave máme predsa nový plán a nič nám ho nemôže prekaziť!

U mužov je chudnutie väčšinou prostejšie. Buď chudnutiu nevenujú takú dôležitosť alebo sa k chudnutiu postavia pragmatickejšie. Máloktorý muž verí na tajomné návody na chudnutie, zázračné tabletky či detoxikačné čaje. Motivácia zhodiť prebytočné kilá ich prinúti siahnuť po činkách v posilňovni alebo previezť sa vonku na bicykli.

Samozrejme, každý sme iní a každý sa k chudnutiu staviame vlastným, originálnym spôsobom. Takýto opis teda nemusí platiť pre každého, no možno každý máme vo svojom okolí niekoho, kto si niečím podobným prešiel alebo ste si tým prešli dokonca vy sami.

Je prirodzené občas experimentovať a skúšať nové postupy, no s neodborným experimentovaním riskujeme, že spadneme do kolotoča neúspešných pokusov o jednoduché dosiahnutie ideálnej postavy. Pretože doba v ktorej žijeme nás zahlcuje stále novými a novými, garantovanými receptami na úspech. Bez toho, že si to vôbec všimneme, blúdime v začarovanom kruhu nových diét a odopierania si.

Žijeme v instantnom svete, v ktorom je všetko rýchle a dostupné. Na nič nie je čas a slovo okamžite je akýmsi symbolom dnešnej doby. Takýto životný štýl sa odráža aj do nášho správania. Svojmu telu nevenujeme pozornosť, až pokiaľ nepríde udalosť, ktorá nás prinúti uveriť, že dokážeme schudnúť za 10 dní.

Už je to nejaký ten rok, čo medzi nami koluje množstvo mýtov a „zázračných“ produktov, ale čo tak sa spoliehať radšej na fakty a podložené výskumy? Prinášame ti šestku triezvych rád bez extrémov, ktoré uľahčia tvoju cestu za spokojnejším a štíhlejším ja.

FitFabrik - 6 tipov k zdravému chudnutiu

1. Zavrhnite detox produkty a ušetrite

Odhliadnuc od ročného obdobia či splnu mesiaca, Vaše telo sa detoxikuje samo 24 hodín - 7 dní v týždni bez toho, aby na to potrebovalo čaj z byliniek naj-eko-bio-raw plantáže, ktoré za Vás spália tuk sedením na gauči a určite Vás budú stáť nemalé peniaze. Prečo ich radšej neinvestovať rozumnejšie a to do kvalitných potravín alebo nového športového oblečenia?

Vaše telo disponuje vlastných detoxikačným systémom, ktorý pozostáva z pečene, obličiek, pľúc, kože a čriev. Slovo detox má skôr účel v lekárskych procedúrach, na riešenie život ohrozujúcich stavov, ktoré sú ovplyvnené požívaním drog, alkoholu a iných jedov. Detox produkty, Vám práve naopak môžu radikálne uškodiť. Ich následkom je narušenie elektrolytickej rovnováhy, ktorá môže viesť až k dehydratácií. Taktiež stoja za rozladeným trávením a vyprázdňovaním, pretože fungujú ako laxatíva a diuretiká.

2. Konzumujte dostatok vlákniny a vykašlite sa na jedlá v prášku

Reklamy nás lákajú na minimum času stráveného v kuchyni, rýchle a efektívne doplnenie energie a výrazného úbytku na hmotnosti za pár dní - no je takéto stravovanie prirodzené pre naše telo? Myslíte, že keď sa po niekoľko týždňovom trápení hladom vrátite späť k svojím starým stravovacím návykom, tak si vytúženú hmotnosť udržíte? Prečo sa vlastne tie kilá na nás vtedy nalepili?

Pokiaľ nemáte vážne zdravotné problémy, ktoré si takúto stravu vyžadujú, berte ich len ako občasnú nevyhnutnú pomoc pri správne zostavenom jedálničku, ktorý zahŕňa plnohodnotné jedlá. Po diéte tohto druhu môže nastať problém v trávení tuhej potravy a výrazné nafukovanie, či iný diskomfort. Tieto nápoje neobsahujú žiadne zázračné zložky, ide len o výrazný kalorický deficit. Čo tak sa radšej vzdelávať, učiť sa, ako si správne zostaviť jedálniček, počúvať svoje telo a netočiť sa v bludnom kruhu?

Radšej zaraďte do svojho jedálnička celozrnné produkty, strukoviny, zeleninu, ovocie, pre zabezpečenie dostatočného príjmu vlákniny, ktorá pomôže Vášmu tráveniu a zostanete vďaka nej dlhšie sýty. Odporúčaná denná dávka je 25-30 gramov. A ak sme Vás stále nepresvedčili, prečo si dávať pozor na dostatok vlákniny v jedálničku, tak vláknina pôsobí preventívne proti kardiovaskulárnym ochoreniam, cukrovke a bojuje s vysokým cholesterolom.

3. Strážte si dostatok bielkovín – ženy zahoďte predsudky!

Spomedzi všetkých makroživín majú bielkoviny najvyšší termický efekt, takže naše telo na ich strávenie vydá viac energie a taktiež majú výborný sýtiaci efekt – preto nebudete chodiť vyjedať drobnosti, aby ste prehlušili neznesiteľné škvŕkanie v žalúdku už hodinu po jedle a taktiež pomáhajú s reguláciou hormónov, ktoré riadia náš hlad a sýtosť.

Zaraďte do svojho jedálnička napríklad kvalitné jogurty, skyry, tvaroh, mäso, ryby, strukoviny, či vajíčka a Váš denný príjem bielkovín bude rozmanitejší a adekvátne zastúpený aj bez doplnkov výživy. Snažte sa, jednoducho pridať bielkovinovú zložku do každého jedla dňa. A ženy - nie nebudete mať bicepsy, ako vaša mužská polovička. O to sa postarajú hormóny testosterón a estrogén.

Takže nabudúce, keď sa vám začnú lámať nechty alebo sa snažíte o pevnejšie vlasy, skúste si len spestriť jedálniček a pozrieť sa na jeho skladbu, či tam zopár bielkovín náhodou nechýba, pretože bielkoviny sú ich stavebným pilierom. No nebojte sa siahnuť aj po proteíne, ak nedokážete vykryť svoj denný príjem bielkovín, pridajte ho do ranného osviežujúceho smoothie alebo do teplej ovsenej kaše, či s ním môžete prisladiť nedeľný koláčik bez pridaného cukru.

4. Stará známa spoľahlivá trojica: zelenina, ovocie a pitný režim

Ovocie a zelenina obsahujú vysoké % vody, čo nám pomôže aj s našim pitným režimom, pretože áno, do pitného režimu sa počíta aj voda v takejto forme. Taktiež majú za pomerne malé množstvo kalórií, vysokú sýtiacu schopnosť a ponúkajú široké spektrum vitamínov, minerálov a antioxidantov. Čím viac farieb na tanieri, tým viac benefitov pre naše zdravie.

Nebojte sa zeleninku tepelne upraviť: upiecť, podusiť, rozmixovať na pyré či pridať do polievky. Denne sa odporúča skonzumovať aspoň 400g zeleniny, čo sú asi tri rajčiny alebo väčšia uhorka a 200 g ovocia – najlepšie toho sezónneho.

Do týchto horúcich dní, máme pre Vás tip na osvieženie: pripravte si bylinkový čaj, pridajte do neho kocky ľadu, citrónovú šťavu a mätu, prípadne kúsky bobuľového ovocia - doplníte tak svoj pitný režim, bez zbytočných sladených nápojov.

5. Nájdite si svoj režim – 2 jedlá denne? 5 jedál denne? Prerušované hladovanie?

To, čo sedelo Vašej kamoške alebo sestre nemusí sedieť okamžite sedieť aj Vám. Ak sa cítite lepšie pri 5 menších jedlách alebo naopak 3 väčších jedlách, alebo Vás ráno čaká hneď veľa povinností a ste zaneprázdnený, tak prečo do seba tlačiť v zhone raňajky? Zamyslite sa, čo Vám vyhovuje (žiadne raňajky? ľahšia večera?). Je dôležité si zapamätať, že Vaše telo miluje pravidelnosť, preto ho nenechajte jeden deň hladovať a druhý deň sa prepchávať.

Zvoľte vhodné potraviny, jedzte v pokoji a posledné jedlo skúste skonzumovať aspoň 2-3 hodiny pred spaním. Je jedno, či začnete raňajkovať ihneď po zobudení alebo si na raňajky ani nespomeniete a radšej si v pokoji sadnete k väčšiemu obedu.

Dôležitý, je celkový energetický príjem počas dňa, ba dokonca počas viacerých dní..

6. Odľahčite tradičné recepty a nespoliehajte sa na diétne potraviny

Stará dobrá sviečková alebo makové šúľance? Nemusia byť tabu, ani keď je Vašim cieľom zhodiť pár kilogramov. Naučte sa robiť vyváženejšie recepty. Kupujte menej mastné a kvalitnejšie mäso. Namiesto tučnej smotany, použite napríklad jogurt alebo tú s nižším percentom tuku. Nevysmážajte, ale pečte v rúre s použitím papiera na pečenie alebo si oslaďte biely jogurt kvalitným slovenským medom, ako poobedňajší dezert.

Použite radšej celozrnnú múku, miesto bielej. A je taktiež rozdiel od zdravej a diétnej potraviny. Diétna potravina môže mať menej kalórií – karfiolová pizza, sladučká proteínová tyčinka, ale o čo viac má pridaných rôznych umelých farbív, konzervantov či sladidiel a menej prirodzených živín pre naše telo? Preto sa dá za vyvážené jedlo brať aj domáci hamburger alebo jahodové guľky s tvarohom, ako iste robievala Vaša babička.

Treba sa len naučiť používať správne suroviny a množstvá.

Zapamätajte si, chudnutie nie je raketová veda – je to len lepšie porozumenie svojho tela a svojich potrieb.

Ak hľadáte skúseného odborníka na prekonzultovanie svojich stravovacích návykov, poprípade vytvorenie stravovacieho plánu alebo potrebujete niekoho, kto Vás bude motivovať a vysvetlí Vám princípy zdravého stravovania, naša výživová poradkyňa Veronika Vám rada pomôže a poradí. Na našom webe v sekcií výživový poradca, ju cez formulár môžete kontaktovať.

Autor

FitFabrik - Veronika výživová poradkyňa
Ing. Veronika Staňová
FitFabrik

Mohlo by ťa zaujímať

Prihlás sa k odberu našich noviniek

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac info