Novinky

Ako chudnúť? 8 konkrétnych rád od výživovej poradkyne.

Nový rok berie mnoho ľudí ako čerstvý začiatok. Novoročné predsavzatia pomáhajú ľuďom meniť prácu, zvýšiť príjem, transformovať kariéru alebo upraviť osobný život. Tým najčastejším predsavzatím, je zo všetkých možných - chudnutie.

Možno Vás prekvapí, že zo 41% ľudí, ktorí si novoročné predsavzatia dajú, len 9% ich naozaj do konca roka dodrží. Ak nechcete byť v skupine, ktorá to po pár týždňoch vzdá, veľmi dobre si prečítajte nasledujúce riadky.

Na začiatku si musíte uvedomiť prečo ste sa rozhodli schudnúť. Je to kvôli svojmu zdraviu? Vnútornej nespokojnosti so svojím výzorom alebo mal niekto z okolia uštipačnú poznámku na Vašu postavu? Nájsť svoje PREČO je veľmi dôležité, pretože práve to Vás bude každý deň poháňať vpred.

Za druhé: stanovte si ciele, ktoré sú reálne. Často sa tiež hovorí aj o tom, aby Vaše ciele boli udržateľné. Čo to však znamená?

FitFabrik - tréning na chudnutie s osobným tréneromChudnutie alebo aj naberanie svalov, predstavuje pre mnohých zásah do aktuálneho životného štýlu. Pre väčšinu je takýto zásah tak drastický, že sa k zmene dokážu zomknúť naozaj len na pár týždňov. Len aby dosiahli stanovených 5 až 10 kilov. Návrat do pôvodného stereotypu a váhy, je len otázkou času...

PS: veľmi Vám radíme - vzdelávajte sa. Čím viac informácii od odborníkov načerpáte, tým lepšie sa budete vedieť zorientovať, čo je pre Vás vhodné a čo nie. Do pozornosti Vám dávame pripravovaný Kurz výživy, ktorý sa bude konať vo FitFabrik v sobotu 28. Januára. Kurz budú viesť 2 špičkoví výživoví poradcovia. Všetky informácie, nájdete na tejto podstránke.

Ako sa treba k chudnutiu postaviť?

Chudnutie či naberanie svalov, je dlhodobý proces. Vyrovnajte a zmierte sa s tým, že výsledky sa nedostavia ihneď, preto nebuďte sklamaní a pozerajte sa na drobné úspechy. Odborne sa totiž neodporúča strácať týždenne viac ako 0,5-1kg.

1. Nájdite si fyzickú aktivitu, ktorá Vás bude baviť

  • Vo FitFabrik sme začali tento rok s novými našlapanými skupinovými cvičeniami, ktorých je celkovo až 12 a na každom stretnete skvelých ľudí, ktorí Vás veľmi radi podporia. Ak máte radšej individuálny typ fyzickej aktivity, skúste začať cvičiť v našom fitku. Je jedným z najväčších v kraji a je plne vybavené na akýkoľvek typ tréningu. Zoberte kamoša/kamošku alebo začnite s osobným trénerom. Hlavne sa nezaprisahávajte, že budete cvičiť každý jedeň deň. Začnite pomaly, 2-krát týždenne a hľadajte aktivity, ktoré Vás budú baviť.

    FitFabrik skupinové cvičenie

2. Vyhýbajte sa extrémnym diétam

  • Očistám, detoxikačným prípravkom a procedúram. Hlúpe diéty s reštrikciou všetkého možného nepriniesli nikdy nikomu nič dobré. Veď sa sami zamyslite, koľko diét ste už skúsili? Keby boli také efektívne, asi nevyhľadávate znova ďalší spôsob, ako sa prebytočných kíl zbaviť. 

3. Dbajte na dostatočný príjem tekutín

  • Naučte sa piť čistú vodu. Vyraďte sladené nápoje a nekompenzujte si to ZERO nápojmi. Ak máte problém do seba dostať čistú vodu, spravte si bylinkový alebo ovocný čaj, ktorý môžete piť aj počas dňa studený alebo si vyrobte svoju limonádu - do čistej vody vytlačíte napríklad trošku citrónovej alebo grepovej šťavy, či nahádžete pár kúskov bobuľového ovocia. Na dochutenie môžete natrhať aj pár listov mäty alebo medovky. Občas pre zmenu zaraďte minerálne vody, ale NEZABÚDAJTE, že čistá voda má byť prioritou. Alkohol obmedzte na príležitostné spoločné udalosti a nie ako doplnok k pravidelnému večernému pozeraniu televízie (jedine, že by ste mali príležitostnú udalosť každý deň :D ).

4. Dbajte na farebnosť vášho taniera

  • Snažte sa si ku každému jedlu pridať ovocie alebo zeleninu, napríklad ak máte radi sladké raňajky, nakrájajte si do raňajkovej kaše (napr. aj krupičnej) banán, ktorý vám ju príjemne osladí. K obedu si zas pridajte pár kúskov zeleniny alebo aspoň malý šalát, ktorý potom môžete použiť aj na večeru ako prílohu alebo náplň do tortilly. V zimných mesiacoch nás surová zelenina až tak neláka, ale zelenina pečená v rúre je výbornou alternatívou ako ju do svojho jedálnička zakomponovať a nenútiť sa do studených šalátov. Na plech nahádžete rôzne druhy zeleniny, dochutíte koreninami, prípadne pridáte ešte zemiaky a dáte upiecť. Pripravíte dressing a ak ešte pridáte nejaký zdroj bielkovín, napr. mäso, ryby či napr. tofu, rýchle a nutrične vyvážené jedlo máte hotové. Taktiež skúšajte zeleninu zakomponovať do receptov. Veľmi jednoducho si na cestoviny môžete pripraviť vlastnú omáčku z cukety, paradajok, čerstvého špenátu a obed s dostatočnou porciou zeleniny je hotový.

FitFabrik - Ako schudnúť? Máme pre Vás 8 konkrétnych tipov od našej výživovej poradkyne5. Jedlo si viac plánujte

  • Cez víkend si premyslite, čo nové by ste skúsili v týždni navariť alebo upiecť, aby ste si spestrili svoje zaužívané kombinácie. Zanalyzujte si, ktorý deň pravdepodobne budete vo väčšom zhone a preto nebudete stíhať ísť na obed alebo si ho pripraviť, tak si vopred pripravte obed na viac dní, kedy si ho v takýto deň len vezmete so sebou. Raňajky alebo ľahký snack do práce si pripravte večer deň vopred, ak ráno nechcete skôr vstávať, aby ste potom nesiahali po majonézovej bagete z bufetu alebo hot-dogu z čerpacej stanice.

6. Bielkoviny

  • Nezabúdajte na správne množstvo bielkovín, ktoré sú pre fungovanie organizmu veľmi dôležité. Stavte na mliečne produkty s nižším obsahom tuku, pripravte si napríklad palacinky s tvarohom na raňajky alebo bryndzovú nátierku s bielym jogurtom na večeru. Dbajte na výber kvalitného hydinového mäsa z overených zdrojov, zaraďte do jedálnička viac rýb alebo vyskúšajte nové recepty s využitím strukovín. S bielkovinami to netreba zas ani preháňať, pretože môžu v nadbytočnom množstve spôsobovať tráviace ťažkosti.

7. Nebojte sa vhodných tukov

  • Už známou klasikou je olivový olej a oriešky, ale novinkou pre niektorých môže byť napr. avokádo ako pomazánka na hrianku alebo náplň do tortilly, či olivy na spestrenie šalátu.

8. Nezabudnite na sacharidové prílohy

  • Áno, sacharidové prílohy sú dôležité. Ryža, zemiaky, batáty, cestoviny ale aj pečivo, pretože sacharidy naše telo taktiež potrebuje pre správne fungovanie a dostatok energie. A zasýtia vás na dlhšiu dobu.

Hlavne sa neoberajte o celé skupiny potravín, pokiaľ to nesúvisí so zdravotnými problémami. Špeciálne ak takéto potraviny máte v obľube (napr. pečivo či mliečne výrobky), len nejaká diéta vám to zakázala. Keď si hľadáte svoj správny zdravší životný štýl, treba myslieť na to, že či si tak viete predstaviť fungovať do konca života.

Ušetrené peniaze za nezmyselné produkty na chudnutie a "overené" internetové diéty, investujte radšej do kvalitnej knihy o výžive alebo do stravovacieho plánu či konzultácie s odborníkom alebo tréningy s osobným trénerom, ktorý vám vysvetlí súvislosti, navedie vás na správnu a udržateľnú cestu. 

FitFabrik - začnite s premenou už DNES!Mnoho ľudí žije v domnienke, že keď budú fyzicky vyzerať podľa svojich predstáv, automaticky budú šťastnejší. No funguje to práve naopak. Neverili by ste, koľko dobre vyzerajúcich ľudí trpí poruchami sebadôvery a neustále na sebe hľadajú nedostatky. Pokiaľ nebudeme psychicky vyrovnaní a spokojní, nikdy sa nebudeme vo svojom tele cítiť dobre. Čím skôr si toto uvedomíme, tým skôr začneme vidieť výsledky.

Ak potrebujete pomôcť so svojím stravovaním, prekonzultovať aktuálne stravovacie návyky, zostaviť stravovací plán na mieru alebo sa poradiť, ako sa vyvážene stravovať pri intoleranciách a alergiách, môžete písať našej výživovej poradkyni Veronike na stanova@fitfabrik.sk, ktorá vás veľmi rada povedie správnym smerom.

FitFabrik

Autor: Ing. Veronika Staňová

Mohlo by ťa zaujímať

Prihlás sa k odberu našich noviniek

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac info