Novinky

5 dôvodov prečo necvičíme & ako ich prekonať

Keď sa jeden môj známy vrátil z najuletenejších prekážkových pretekov (niečo ako Spartan Race), povedal: "Konečne som zvyknutý chodiť s premočenými ponožkami, topánkami a totálne studenými rukami." Povedal, že keď prvýkrát začal cvičiť vonku, neznášal chlad, mokré topánky, ponožky, no teraz...keď musel behať cez močiare a kaluže blata, sotva si to všimne. 

To ma priviedlo k myšlienke či skutočným dôvodom, prečo necvičíme - je túžba za každú cenu vyhnúť sa nepohodliu a diskomfortu. Ľudia často hovoria, že necvičia pretože nemajú čas, nemajú financie alebo nevedia ako začať, no druhým dychom hovoria o tom, ako veľmi chcú byť zdraví a mať peknú štíhlu postavu, a že samozrejme veria, že cvičenie je jedinou cestou k dosiahnutiu lepšieho zdravia. Je to začarovaný kruh, ktorý sa nikdy nekončí. 

Áno, cvičenie je občas nekomfortné - nepohodlné v porovnaní s našou typickou realitou. Žijeme v spoločnosti, kde udržiavame vnútornú teplotu obydlia počas roka rovnakú, obliekame sa do mäkkého oblečenia, nosíme topánky s hrubou podrážkou aby sme si chránili nohy pred poškodením, ležíme na mäkkom lôžku a sme zahalení do hustej prikrývky alebo sa každý deň sprchujeme horúcou vodou. Všetko toto rozmaznávanie spôsobuje, že netolerujeme mierne fyzické nepohodlie. 

Teórie ľudského správania už dávno hovoria, že okamžitá skúsenosť často preváži budúcu odmenu. Inak povedané, je pre nás ťažké urobiť niečo nepríjemné, pokiaľ nám to ihneď nepriniesie niečo dobré.

A s cvičením je to práve tak! U mnohých je až na úplnom spodku ich zoznamu a stoj čo stoj, nachádzajú dôvody ako sa fyzickej aktivite vyhnúť. Zozbieral som pre Vás 5 najčastejších dôvodov, s ktorými sa vo FitFabrik stretávame, prečo ľudia necvičia a ponúkam Vám na ne iný pohľad.

FitFabrik 5 dôvodov prečo necvičíme

1. Nemám čas

Absolútne top číslo 1 na našom zozname, je neustále vyhováranie sa na prácu, deti, školu, povinnosti, psa, mačku, počasie, či zakryvenie Zeme vzhľadom na pravouhlú rotáciu mesiaca... Každý máme prácu, školu, deti a kopec svojich povinností. Napriek tomu, je to o prioritách!

Deň má 24 hodín. Ak si kopec ľudí dokáže vyčleniť 45 až 60 minút zo dňa na cvičenie, dokážete to aj vy! Je zvláštne, že čas na návštevy u lekárov kvôli nášmu životný štýl máme, no na prevenciu vzniku chorôb a zranení už nie.

Riešenie: 

A) Vytvorte si vo svojom kalendári miesto 4 až 5 krát za týždeň, stále v tom istom čase, ktoré vždy venujete cvičeniu. Buď to bude ráno pred prácou alebo školou či ihneď po nej, aby ste nemali čas vytvoriť si ďalšiu výhovorku. Vytvorte si plán, ktorý budete dodržiavať!

B) Začnite cvičiť s osobným trénerom, s ktorým sa budete stretávať vždy v rovnaké dni a časy. To Vám zaistí 100% dochádzku na svoje tréningy.

2. Nemám financie na permanentku

Druhým najčastejším dôvodom, s ktorým sa stretávame u nás vo fitku, je nedostatok financií. Áno, cvičenie vo fitku nie je zadarmo, no zároveň nie je pravda, že by bolo len pre tých, čo majú dostatok finančných prostriedkov. Opäť, je to len o prioritách. 

Len si spomeňte, keď ste si kúpili niečo po čom ste strašne túžili a vôbec ste to nepotrebovali, peniaze sa vždy našli. Či to bol nový iPhone, tenisky na novú sezónu, nové nechty, vlasy alebo auto či dovolenka v zahraničí. Keď ste sa pre niečo rozhodli, urobili ste všetko pre to, aby ste si to kúpili. 

Ľudia často pri znižovaní svojich výdavkov vyškrtnú cvičenie, pretože im neprináša okamžité výsledky. A to je chyba. Pretože opäť sa vraciame do začarovaného kruhu (choroby, zranenia, priberanie, úzkosť a stres).

FitFabrik - 5 dôvodov prečo necvičíme a ako ich prekonať

3. Neviem, ako začať

Byť začiatočníkom v cvičení je pre mnohých zdrvujúce. Mnohí prichádzajú do fitka, nevedia ako si správne nastaviť stroj, ako na ňom cvičiť, ako narábať s jednoručkami, veľkými činkami, nehovoriac o počte opakovaní či zvolenej záťaži. Takáto cesta vedie skôr či neskôr k nechuti, frustrácii a zaveseniu tréningového oblečenia na klinec.

Vo všeobecnosti, odporúčame všetkým nováčikom začať cvičiť aspoň na nejaký čas s osobným trénerom. Ten Vás naučí správnu techniku základných cvikov a vytvorí Vám tréningový plán, ktorý presne kooperuje s Vašim cieľom. 

Druhou možnosťou sú skupinové cvičenia, ktoré nie sú náročné na techniku a ich výhodou je rôznorodosť, pretože si môžete neustále vyberať z niečoho nového. Treba však rátať s tým, že lektor Vám nemusí celých 60 minút venovať svoju pozornosť, pretože sú okolo Vás ďalší, ktorí potrebujú napraviť alebo povzbudiť.

4. Hanbím sa ísť do fitka

Ak je pre nás niečo nové, cudzie a môže to byť pre nás nepríjemné, je našou prirodzenou vlastnosťou vyhýbať sa tomu. Častokrát nám klienti vravia, že sa cítia v športovom oblečení obézni, nekomfortne, smiešne alebo že už sú na návštevu fitka starí. 

Pravda je taká, že sú to len vnútorné domnienky, ktorými sa utvrdzujeme, že do fitka nepatríme. Fitness centrum, obzvlášť to naše FitFabrik, navštevujú všetky skupiny ľudí - od detí, študentov, čerstvých mamičiek, až po seniorov.

10 z 10 klientov, ktorí naberú odvahu k nám prísť, povedia že ich obavy boli bezdôvodné a mohli prísť už skôr. Nie hanba, ale odvaha je to, čo musíte v sebe nájsť!

FitFabrik 5 dôvodov prečo necvičíme

5. Nevidím na sebe žiadnu zmenu

Veľmi častým dôvodom prerušenia cvičenia je, že naši klienti nevidia na sebe žiadnu alebo aspoň malú zmenu. Keď sa ich spýtame koľko cvičia, odpoveď je 4, 5, 6 týždňov. Táto doba je strašne krátka.

Pamätajte, že strata kondície a nárast váhy nenastal za deň alebo za týždeň. Častokrát sú to mesiace bez pravidelného pohybu a iróniou je, že si myslíme, že za pár týždňov budeme hodní do plaviek. 

V závislosti od Vašej aktuálnej kondície, zdravotných aspektov, sa môžete dostať do formy až okolo 3 až 4 mesiacov a to len za predpokladu, že budete cvičiť pravidelne. Sú prípady, kedy na sebe môžete badať malé zmeny už po 6 až 8 týždňoch, ak dodržiavate individuálny stravovací a tréningový plán.

V prípade vytvorenia tréningového plánu Vám môže pomôcť osobný tréner (sobota@fitfabrik.sk) a v prípade vytvorenia individuálneho stravovacieho plánu Vám môže pomôcť naša výživová poradkyňa Veronika (stanova@fitfabrik.sk).

Záver

Milí klienti, ak sa rozhodnete, že prekonáte svoje nepohodlie, čaká Vás obrovský pocit úspechu a obrovský krok vpred na ceste k dobrému zdraviu a vysnívanej postave. 

Naše pohodlie a komfort tu bude vždy, no ak raz za čas z neho dokážete vystúpiť, možno zistíte, že to nie je až také zlé. 

Andrej z FitFabrik

Mohlo by ťa zaujímať

Prihlás sa k odberu našich noviniek

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac info