Novinky

Pravidelnosť je kľúčom k výsledkom vo Vašich fitness cieľoch / NOV 3

Ak hľadáte jednoznačné odpovede na otázky “za koľko mesiacov schudnem” alebo “za koľko týždňov naberiem na svaloch” (napr. za tri mesiace), nenájdete ich tu. Prečo? Pretože čas potrebný na dosiahnutie akýchkoľvek cieľov, závisí od toho, koľko času a úsilia ste ochotní tomu venovať.

Trápite sa na svojej fitness ceste??

Ak áno, potom ste už pravdepodobne nejaký čas mysleli otázku: "Ako dlho trvá, kým sa výsledky ukážu?" Najkritickejším faktorom, ktorý určuje váš pokrok, nie sú efektívne tréningové metódy, ako napríklad supersety alebo periodizácia. Nie sú to ani fashion, trendy diéty. Je to len PRAVIDELNOSŤ! Ale...prečo je to tak? Čo môžeme urobiť inak, ak sami zápasíme s motiváciou a v cvičení nám chýba potrebná pravidelnosť?

FitFabrik - pravidelnosťPravidelnosť formuje návyky

Je to tak, že naše návyky - rituály a rutiny, ktoré vykonávame automaticky, sú založené na pravidelnosti. Ku príkladu, naše zvyky (napr. siahnuť po zmrzline namiesto cvičenia) sa neobjavia len tak z ničoho nič. Nie sú výsledkom genetiky alebo náhody. Nie sú ničím iným, len výsledkom toho, ako sa správame v mnohých situáciách.

Napríklad sa jedného dňa sa zobudíme o 5:00, aby sme si zacvičili a pokračovali vo svojej práci ako obvykle. Nasledujúci deň sa znova zobudíme o 5:00, znova cvičíme a pokračujeme vo svojich pravidelných aktivitách. Po niekoľkých týždňoch nadobudneme pocit, že sme "naprogramovaní" vstávať o 5 ráno. A celý deň by sa môžeme cítiť nepríjemne, ak by sme túto rutinu porušili. Už sa Vám to stalo?

Spoliehať sa na svoje návyky je oveľa lepšie, ako len sedieť a čakať na motiváciu, ktorá nás raz zasiahne a raz obíde na kilometer.

Čo sa týka našich návykov, zaujímavý je ešte jeden dôležitý fakt. Ak si vybudujeme rutinu napríklad vstávať ráno o 5:00 a ideme si zacvičiť, s veľkou pravdepodobnosťou to budeme myslieť so svojim životným štýlom vážne a preto budeme brať do úvahy aj jedlo, ktoré budeme počas dňa prijímať. Tak isto sa s veľkou pravdepodobnosťou budeme vyhýbať cigaretám, alkoholu a iným zlozvykom, ktoré nastavený životný štýl môžu narúšať. Toto celé sa odborne nazýva "Compound Effect" (Zložený efekt). Jedna činnosť priťahuje druhú. Ak by ste si chceli o tomto efekte prečítať viac, odporúčame knihu od Darrena Hardyho (https://www.martinus.sk/836093-the-compound-effect/kniha)

Motivácia úzko súvisí s emóciami a je divoko nepredvídateľná a prchavá. To je dôvod, prečo nikdy neuvidíte skutočný, trvalý pokrok, ak sa rozhodnete spoliehať iba na motiváciu.

Ako rozvíjať pravidelnosť?

Teraz už vieme, aká dôležitá je pravidelnosť. Ale to stále neznamená, že vieme ako byť konzistentný na svojej fitness ceste. Tu je niekoľko našich tipov:

#1 - Venujte blok času tréningom

Ak si nenaplánujete tréningy, je veľmi pravdepodobné, že ich preskočíte. Unavený deň v práci. Pohádali ste sa so svojím partnerom alebo sa vám jednoducho nechce. To všetko môže viesť k tomu, že sa neukážete vo fitku. Aby ste tomu zabránili, odporúčame venovať blok svojho rozvrhu tréningom. Urobte to hneď teraz. Prejdite do kalendára a nastavte si aspoň hodinu svojho času denne, pre fyzickú aktivitu. Týmto spôsobom zmiznú všetky výhovorky.

#2 - Začnite v malom

Neprejdite z tréningu - jedeň deň v týždni na 5 dní v týždni. Poďte na to pomaly. Pokúste sa urobiť čo najmenšiu zmenu vo vašej každodennej rutine. Zamerajte sa na cvičenie len 2 až 3 krát týždenne - a kedykoľvek je to možné, najprv zvýšte HESLO pre BINGO CHALLENGE: "S NÁZVOM" intenzitu tréningu predtým, než pridáte ďalšiu tréningovú jednotku do svojho kalendára.

Okamžitý prechod z nuly na hardcore znižuje pravdepodobnosť, že budete konzistentní.

FitFabrik - pravidelnosť

#3 - Zaznamenávajte si svoje tréningy

V neposlednom rade by ste mali sledovať a zaznamenávať si svoje tréningy. Vizuálna pripomienka Vášho tréningu, počtov opakovaní a odcvičených váh, Vás motivuje, aby ste pokračovali ďalej.

#4 - Vytvorte si nešpecifické ciele

Jednou z dobrých pomôcok, ako neprestať s cvičením je vytvoriť si ciele, ktoré nemajú konkrétne číslo ani časovú os. Napríklad: "mojím cieľom je naberať svaly a vyzerať najlepšie, ako som kedy vyzeral. Viem, čo musím jesť a ako musím cvičiť, aby som naberal svaly. Každý deň je o kúsoček lepší a to ma teší najviac. Užívam si tréning, ešte viac dni oddychu, no vždy sa teším na zajtrajší tréningový deň. Viem, že nikdy nebudem so sebou spokojný, či budem mať 80, 85 alebo 90 kilov. Stále budem chcieť vyzerať najlepšie, ako som kedy vyzeral. Pozor: v tejto psychologickej hre sa neporovnávam s inými, porovnávam sa len sám so sebou.".

Pravidelnosť je kľúčom k výsledkom vo vašich fitness cieľoch, takže neodkladajte svoj tréning na zajtra, na budúci týždeň alebo na budúci rok. Začnite dnes, pokračujte zajtra a užívajte si cestu k lepšej verzii seba. Veríme vás, že to dokážete!



Mohlo by ťa zaujímať

Prihlás sa k odberu našich noviniek

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac info